Hållbarhet är en av de mest angelägna frågorna inom byggbranschen. Det gör också att efterfrågan på gröna och mer hållbara byggnader ökar. Det är just här som Svanen har blivit ett slags grönt godkännande i en annars grå bransch.
Men vad betyder det egentligen när en byggnad ståtar med den lilla vita svanen på grön bakgrund?
I takt med att klimatkrisen fördjupas och kraven på hållbart byggande växer, har en viss grön märkning fått ett stadigt fäste i den nordiska byggbranschen. Det handlar om Svanen. För företag handlar det inte längre bara om att vilja vara grön, men också om att kunna dokumentera det – och det kan de göra med Svanen. Det är en certifiering som ställer höga krav på byggnadens hela livscykel i syfte att minska den totala miljö- och klimatpåverkan. Vill du lära dig mer om Svanenmärkt byggande finns det goda skäl att läsa mer här.
Sedan 1989 har Svanen fungerat som en sorts grön guide för både konsumenter och företag. Det är det officiella nordiska miljömärket – och en av världens mest ambitiösa certifieringar. Bakom märkningen ligger en lång rad krav på miljö, hälsa och resursförbrukning som måste uppfyllas för att få certifiering. Ett brett utbud av produkter och tjänster kan certifieras med Svanen – från städprodukter och möbler till hotell och därmed även byggnader.
Och det är av goda skäl. Byggbranschen kan inte precis skryta med att vara en klimatälskling – men det är just därför som branschen också rymmer en enorm grön potential. Oavsett om det gäller uppförande av ny bebyggelse eller uppgradering av befintliga byggnader kan Svanen vara ett kraftfullt verktyg att arbeta med om du vill bidra till en grönare industri. Både nybyggnation, renovering och byggnadsverksamhet kan certifieras.
När en byggnad får Svanen är det en kvalitetsstämpel som täcker hela byggnadens livscykel – från konstruktion och materialval till drift och senare rivning. Det ställs hårda krav på bland annat låg energiförbrukning, bra inomhusklimat och dokumenterad låg miljöpåverkan. Kraven uppdateras kontinuerligt så att märkningen ständigt speglar den senaste kunskapen och högsta standard. Dessutom görs både dokumentationskontroller och stickprov på byggarbetsplatserna, vilket säkerställer att verkligheten stämmer överens med dokumenten.
Tanken är att Svanen ska göra det lättare att identifiera byggnader som faktiskt håller en hög hållbarhetsstandard – och inte bara prydar sig med gröna avsiktsförklaringar.
Runt 86 500 Svanenmärkta lägenheter, hus, skolor och institutioner har byggts eller är under uppförande i Norden. Det visar siffror från Svanen. Men vilka krav uppfyller egentligen dessa 86 500 byggnader för att kunna stoltsera med certifieringen?
Enligt den senaste, fjärde generationen av Svanens krav, som lanserades 2023, ska en certifierad byggnad ha betydligt lägre energiförbrukning än det lagstadgade minimikravet, den ska säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat med kontrollerad ventilation och begränsade utsläpp, och den ska vara fri från en lång rad problematiska kemikalier. I praktiken innebär det till exempel att färg, fogmassa, golvbeläggning och isolering ska sorteras bort om de innehåller ämnen på Svanens förbjudna lista.
Men ambitionerna går längre. En Svanenmärkt byggnad ska också stödja den cirkulära ekonomin: Material ska kunna demonteras, återanvändas eller återvinnas och det finns krav på sopsortering både under och efter byggprocessen. Den biologiska mångfalden har inte heller glömts bort – grönområden, lokal flora och fauna ska beaktas och själva byggplatsen får inte komma i konflikt med skyddade naturområden.
Slutligen har även Svanen justerats för att överensstämma med EU:s taxonomi för hållbara investeringar.
Källa: https://www.svanen.se/for-foretag/kriterier-ansokan-avgifter/nya-byggnader-089/
För att få certifiering måste byggnaden inte bara uppfylla obligatoriska krav. Den måste även uppfylla vissa poängkrav. Här delas poäng ut för hållbara val och lösningar som går utöver minimikraven: kanske val av solceller, gröna tak eller extra åtgärder för biologisk mångfald.
Hur många poäng en byggnad måste ha beror på dess typ. Flervåningshus, skolor och daghem har olika krav. Men gemensamt för alla är att ju grönare och mer genomtänkt byggnaden är, desto fler poäng tjänar den. Poängsystemet ger därför utrymme att öka de gröna lösningar som är mest vettiga för det enskilda projektet.
Man kan tänka på poängsystemet som en slags hållbarhetsbuffé, där man kan välja var man ska fokusera. Vissa lösningar ger 1 poäng medan andra ger 3 poäng. Ju fler gröna val, desto fler poäng.
Läs mer om punktkraven för Svanenmärkta byggnader här.
Svår att få. Lätt att välja. Så lyder sloganen för Svanen. Även om det krävs mycket för att få in det lilla gröna varumärket, gör det valet enkelt för konsumenterna. För företag innebär Svanenmärket inte bara ett erkännande av deras hållbarhetsarbete – det kan också vara ett kraftfullt verktyg för att överleva och konkurrera i en värld där hållbarhet väger tyngre än någonsin.
Nästan alla svenskar känner nu igen Svanenmärket. Detta gör märket till ett av de mest igenkännliga och pålitliga i Sverige – och enligt hållbarhetsrådgivaren Davide Castella är detta förtroende en av Svanens största styrkor. Det är med andra ord grönt kapital som kan omvandlas direkt till varumärke, kundförtroende och marknadsföring. Enligt honom är det ett starkt kort att ha på handen.
Det måste dock understrykas att det inte är lätt att erhålla Svanen. Kraven är omfattande och dokumentationsarbetet är både detaljerat och resurskrävande.
I en bransch där hållbarhet successivt blivit en konkurrensparameter finns det flera sätt att dokumentera sina gröna ambitioner. Bland de mest utbredda certifieringssystemen finns tyska DGNB och amerikanska LEED, som båda arbetar med poängbetygssystem. Här kan utvecklaren välja vilka hållbarhetssatsningar de vill fokusera på – och uppnå brons, silver, guld eller platina beroende på insats.
Svanen utmärker sig genom att ställa fasta minimikrav inom en lång rad områden – inklusive energi, material, inomhusklimat, kemikalier och avfallshantering. Det är ett så kallat lågutsläppsvarumärke, där ambitionen är att driva marknaden i en mer hållbar riktning genom att höja resultatet.
Byggandet sker som aldrig förr och prognoser tyder på att ett rekordår väntar byggbranschen. Det kan tyckas vara svårt att navigera i den här byggboomen till en början, och kanske ännu mer förvirrande att hitta byggprojekt med fokus på hållbarhet. Men inte med Projektagenten.
Med en plattform har Projektagenten samlat byggprojekt i Norden. Detta gör det möjligt att navigera exakt på en annars förvirrande marknad. Med hjälp av avancerade filtreringsfunktioner kan användare snabbt sortera projekt efter erkända hållbarhetscertifieringar som Svanen, DGNB, LEED och BREEAM.
Vill du till exempel bara se Svanenmärkta projekt är det bara att kryssa i rätt ruta – och med det samma får du en uppdaterad översikt över relevanta byggprojekt med just den certifieringen. Detta sparar tid och säkerställer att användarna bara ser projekt som uppfyller deras specifika hållbarhetskrav.
Boka en gratis demo av Projektagenten.