DGNB-certifiering: En väg till hållbart byggande

DGNB-certifiering (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) är ett internationellt erkänt certifieringssystem med fokus på hållbarhet i byggandet.

Certifieringssystemet har sitt ursprung i Tyskland, men har anpassats till danska förhållanden av Green Building Council Denmark (RFBB). DGNB är en frivillig certifiering som bedömer projekt utifrån miljömässiga, ekonomiska och sociala aspekter. Beroende på helhetsbedömningen, som även omfattar områdets kvalitet, processen och tekniska överväganden, kan ett projekt tilldelas antingen brons-, silver-, guld- eller platinacertifiering.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de olika typerna av DGNB-certifieringar, vad som krävs för att uppnå dem och de fördelar det kan ge ditt företag att följa dessa standarder.

 

DGNB: En översikt

Enligt RFBB:s riktlinjer finns det olika typer av DGNB-certifieringar som var och en bedömer en byggnad, renovering, en konstruktion eller en tätort utifrån en helhetsbedömning. Certifieringarna omfattar många områden, inklusive inomhusklimat, sociala förhållanden och biologisk mångfald.

Det finns fem olika typer av DGNB-certifieringar:

DGNB: Renovering & Nybyggnation

När en ny byggnad ska certifieras kan det ske genom förkvalificering, där projektmaterialet bedöms utifrån DGNB-kriterierna. Den slutliga bedömningen av certifieringen kan dock göras först när byggnaden har överlämnats. Certifiering av en ny byggnad kan ske upp till 3 år efter färdigställande, men görs vanligtvis direkt efter leverans.

Alla typer av nybyggnader kan DGNB-certifieras. Om konstruktionen inte passar under någon av följande byggnadstypologier kan den certifieras enligt FLEX-arrangemanget:

  • Kontorsbyggnader
  • Bostad
  • Utbildning
  • Barninstitutioner
  • Hotell
  • Affär

 

FLEX-arrangemanget säkerställer att alla typer av nybyggnation kan certifieras. Genom detta arrangemang utarbetas en anpassad version av arrangemanget för varje enskild konstruktion, så att kriterierna matchar konstruktionstypen.

DGNB: Drift

Detta är en certifiering för befintliga byggnader. DGNB Drift är ett verktyg för att hjälpa fastighetsägare att göra utvecklingsplaner och främja hållbarhetsinitiativ i sina byggnader. Under processen samlas hållbarhetsdata in och verifieras för byggnadens verkliga prestanda, vilket hjälper byggnadsägaren att optimera driften av byggnaden.

DGNB Driftscertifieringen är relevant för alla typer av byggnader, oavsett skick och ålder. Kortfattat handlar denna certifiering om att samla in data om nuvarande prestanda, varefter en plan kan göras för att förbättra byggnaden. När tre år har gått sedan certifieringen ska byggnaden omcertifieras, där förbättringarna utvärderas och planer görs för nya åtgärder.

DGNB: Rum

Denna certifiering avser mindre renoveringar och upprustning av hyresrätter och har tagits fram för att säkerställa att kontorshyresrätter renoveras och rustas om på ett hållbart sätt hyresgästerna emellan. Certifieringen ska förhindra att hyresgäster får all inredning riven och ersatt med ny mellan varje hyresgäst, eftersom detta väsentligt förkortar livslängden på material och inventarier. DGNB Rum hjälper också till att säkerställa större synergi mellan byggnadens inre och yttre ramverk.

Certifieringen bygger på samma helhetssyn som de övriga DGNB-certifieringarna och består vidare av 3 kvaliteter och 12 kriterier, som ligger till grund för renoverings- och inredningsprojekt med lägre miljöpåverkan. Certifieringen kan uppnås i samarbete mellan hyresvärd och hyresgäst, men det är även möjligt för hyresvärden ensam att få en grundcertifiering från DGNB Rum.

DGNB: Villa

Villa-certifiering fokuserar på mindre bostadsprojekt, så som nybyggda familjehus, flerfamiljshus och fritidshus på maximalt 1500 m2 samlat set. Byggerier över detta område ska fortsätta att certifiera under DGNB Renovering og Nybyggnation. DGNB Villa är en separat certifiering och adskiller sig från de andra genom att inte bli tilldelt brons-, silver-, guld- och platin, men tvärtom en samlad hållbarhetsscore, där upp till 5 stjärnor kan uppnås.

Vid denna typ av certifiering kan klimatpåverkan även beräknas utifrån CO2-utsläpp pr person istället för CO2-utsläpp pr m2 vilket säkerställer att onödigt stora bostäder inte belönas. Upp till 6 enheter på max 250 m2 per enhet kan certifieres tillsammans.

DGNB: Tätortsområden

Tätortsområden på minst 2 hektar och med en bostadsandel på mellan 10 % och 90 % kan certifieras under denna typ. Denna typ av certifiering är utformad för att skapa hållbar utveckling av stadsområden. Detta är ingen fast standard och utvecklas i takt med att man får mer kunskap och erfarenhet av hållbara initiativ i tätorter.

Eftersom tätortsområden vanligtvis tar många år att utveckla, kan denna certifiering uppnås i tre faser: Plancertifiering under planeringsfasen, Halvtidscertifiering under utvecklingen av tätortsområdet och Slutlig certifiering efter färdigställandet av tätortsområdet. Dessutom kan certifieringen för tätortsområden endast uppnås för silver, guld och platinanivåer.

 

DGNB Ytterligare utmärkelser

För certifieringen DGNB Renovering och Nybyggnation är det också möjligt att erhålla de oberoende tilläggspriserna DGNB Hjärta, DGNB Diamant och DGNB Planet.

DGNB Hjärta

DGNB Hjärta ges till byggnader där minst 75% av deras angivna poäng tilldelas som hjärtpoäng. Certifieringen tilldelas byggnader med extra fokus på brukarnas hälsa och välbefinnande genom optimering av inomhusklimatet. DGNB Hjärta har särskilt fokus på de fem huvudkategorierna som illustreras nedan:

Du kan läsa mycket mer om de olika certifieringarna, hur de erhålls och kraven för dem, på RFBBs hemsida.

DGNB Diamant

DGNB Diamant fokuserar på ett projekts arkitektoniska kvaliteter ur ett hållbarhetsperspektiv. Detta görs kontinuerligt under alla faserna i byggprocessen. Syftet med certifieringen är att tydliggöra och stödja arkitektonisk kvalitet i DGNB-certifierade byggnader utifrån de tre huvudkategorierna: funktionalitet, hållbarhet och skönhet. Här bedöms hur byggnadens utformning, materialval och användning över tid kan skapa kvaliteter som väsentligt bidrar till byggnadskulturen.

DGNB Planet

DGNB Planet är en utmärkelse skapad för att föra byggnader inom planetens gränser. De planetära gränserna definierar nio områden som är nödvändiga för livet på planeten, och för vart och ett av dessa områden har en övre gräns definierats som måste säkerställa underhållet av våra ekosystem. Planetområdena är klimatförändringar, biologisk mångfald, kväve- och fosforkretslopp, markanvändning, kemi och sötvatten. Utifrån dessa har ett antal utslagningskrav ställts upp i denna utmärkelse och om en byggnad inte uppfyller dessa kan den inte uppnå utmärkelsen.DGNB Planet utvecklas kontinuerligt i takt med att mer data och kunskap blir tillgänglig om planetens gränser och hur de kan hållas uppe mot konstruktion. Därför är det också en utmärkelse som ska upprätthållas i årliga rapporter om byggnadens biologiska mångfaldsstrategi och energiförbrukning.

 

Hur tilldelas DGNB-certifieringer?

För att en byggnad ska få DGNB-certifiering krävs att hållbara byggmaterial används, som har minimal miljöpåverkan, att långsiktiga lösningar implementeras som minskar underhålls- och driftkostnader samt att byggnaden skapar en hälsosam miljö för människor att vistas i med bra inomhusklimat och bra utomhusytor.

DGNB-certifieringen bygger på ett poängsystem där konstruktionen bedöms i sex fokusområden, vilket ger en totalpoäng från 0-100%. De sex fokusområdena speglar DGNB:s helhetssyn och inkluderar:

  • Miljömässig hållbarhet
  • Social hållbarhet
  • Ekonomisk hållbarhet
  • Teknisk kvalitet
  • Processkvalitet
  • Områdeskvalitet

 

Det är därför en central del av DGNB-systemat att byggnadens poäng måste vara jämnt fördelad över alla 6 fokusområdena för att den ska få en DGNB-certifiering. Det är därför inte möjligt för ett projekt att enbart använda hållbara material utan att tänka på byggnadens tillgänglighet eller konstruktionens långsiktiga livslängdskostnader.

Beroende på hur höga poäng en byggnad uppnår kan den tilldelas en brons-, silver-, guld- eller platinacertifiering. I illustrationen nedan kan du se hur högt betyg de olika certifieringarna kräver:

 

Projektagenten – arbete med DGNB och värdet för kunden

Projektagenten gör det enkelt för kunder att hitta byggprojekt med fokus på hållbarhet genom våra avancerade filtreringsfunktioner. Via plattformen kan användare filtrera och identifiera projekt enligt olika hållbarhetskriterier, såsom DGNB, Svanenmärket eller LEED- och BREEAM-certifiering, så att de snabbt kan få en överblick över relevanta alternativ. Detta sparar tid och säkerställer att kunderna bara ser de projekt som uppfyller deras specifika hållbarhetskrav. Du kan läsa mer om de andra typerna av certifieringar i den här artikeln: Rollen för BREEAM och LEED i en DGNB-dominerad bransch

En väsentlig del av forskningssatsningen hos Projektagenten är att få information om projektets fokus på hållbarhet och eventuella planer för hållbarhetscertifieringar. Våra forskare gör flera intervjuer med projektets inblandade aktörer där de bl.a. får information om certifieringar, materialval och det allmänna förhållningssättet till hållbarhet i projektet. Detta grundliga tillvägagångssätt säkerställer att vår plattform erbjuder korrekt och uppdaterad information om varje projekts hållbarhetsprofil.

 

Varför är detta relevant för aktörer inom byggbranschen?

Med Projektagentens filtreringsfunktioner kan proffs snabbt identifiera projekt utifrån olika hållbarhetsparametrar. Detta gör att de kan rikta sina insatser mot byggprojekt där deras kunskap och erfarenhet av hållbart byggande är efterfrågad.

Genom att fokusera på projekt med hållbarhetsambitioner kan både implementerande och konsulterande proffs stärka sin konkurrenskraft, effektivt använda sina resurser och positionera sig som starka aktörer i den växande efterfrågan på gröna lösningar.

Med DGNB-certifieringar får byggare också ett strategiskt verktyg anpassat till hållbarhetsambitioner för de specifika projekten samt de aktörer som är involverade i projekten. Detta ger samtidigt data och tillhörande dokumentation verifierad av tredje part, som kan användas i samband med grön finansiering och ESG-rapportering, vilket i allt högre grad efterfrågas av företagens affärspartners.

Af Frederik Seebach Würtz, Junior Copywriter