Inom byggbranschen är hållbarhet ett allt viktigare inslag, då byggföretag blir allt mer intresserade av att minska miljöpåverkan, förbättra energieffektiviteten och säkerställa ett ansvarsfullt utnyttjande av resurser som vatten och byggmaterial.
I Norden är det känt att DGNB är den ledande hållbarhetscertifieringen som aktörer i branschen relaterar till och arbetar med. Även om BREEAM- och LEED-certifieringar inte är lika utbredda som det tyska DGNB-systemet, är det fortfarande viktigt för aktörer inom byggbranschen att känna till dessa internationella certifieringsstandarder.
Som kund hos Projektagenten kan kunskap om BREEAM och LEED öppna dörren till projekt som sträcker sig utanför de svenska gränserna eller samarbetar med internationella partners, där dessa certifieringar är normen. Att förstå deras principer kan dessutom ge ett bredare perspektiv på hållbarhet, vilket kan vara relevant för dig som vill profilera dig globalt och ta del av den internationella marknaden för gröna byggnader. Kunskap om BREEAM och LEED ger möjlighet att anpassa sig till både nationella och internationella krav och expandera verksamheten över gränserna.
Låt oss titta närmare på hur dessa certifieringar kom till, vad de bygger på och hur de används i praktiken.
BREEAM utvecklades i Storbritannien i 1990 av Building Research Establishment (BRE) som världens första certifieringssystem för hållbart byggande. Systemet har sedan dess erkänts globalt, särskilt i Europa, och används för att utvärdera byggnaders miljömässiga, ekonomiska och sociala hållbarhet.
BREEAM-certifieringar är kända för sina breda och holistiska ramverk för bedömning, där byggnader utvärderas utifrån flera aspekter av hållbarhet inklusive förvaltning, energi, vatten, material, inomhusklimat och avfallshantering. Det inkluderar också mer specifika faktorer som biologisk mångfald och transportmöjligheter.
Tabellen nedan visar de olika kriterierna och vad de baseras på:
Baserat på ovanstående kriterier ges en poäng eller bedömning som speglar hur väl ett projekt presterar i denna hållbara certifiering. Detta skapar ett utrymme för jämförelse mellan projekt över de slutliga resultaten som projekten erhåller. Dessutom garanterar dessa betyg entydighet i uppfattningen om kvalitet, prestanda och värde. Nedan följer en översikt över de olika bedömningarna och projektet måste därför uppnå en poäng på minst 30 % för att få ett ‘BREEAM-betyg’.
LEED utvecklades av U.S. Green Building Council (USGBC) i 1998 och har snabbt utvecklats till ett av de mest utbredda certifieringssystemen globalt. Det är särskilt populärt i Nordamerika. Certifieringssystemet är erkänt för att främja energieffektivt byggande och hållbarhet genom ett poängsystem som belönar byggnader för innovativa och gröna designstrategier.
LEED bedömer projekt utifrån sex centrala kategorier, som syftar till att minska en byggnads negativa miljöpåverkan och skapa ett hälsosamt och produktivt inomhusklimat:
LEED-certifieringen bygger på ett poängsystem där ett projekt kan uppnå maximalt 110 poäng. Certifieringsnivåerna är följande:
LEED-certifieringar gäller för ett brett utbud av byggnadstyper och projektfaser inklusive nybyggnation, renoveringar och drift. LEED är särskilt känt för sitt starka fokus på energibesparingar och minskning av växthusgaser, vilket gör det till ett populärt val i länder och regioner med strikt klimatpolitik.
Även om både BREEAM och LEED är starka internationella standarder, har DGNB-certifieringen blivit det föredragna valet i Norden. Hur framtiden ser ut är svårt att säga, men om du som aktör i branschen är intresserad av hållbarhetsprojekt så är Projektagentens breda portfölj av projekt det bästa stället att börja.
Vi har djup kunskap om både DGNB, BREEAM och LEED och kan vägleda ditt företag att göra rätt val, oavsett om du fokuserar på nationella eller internationella projekt.